Zelfvoorzienend met behoud van comfort

2016 / 80"

Matthieu Smakman wil een zelfvoorzienende woongemeenschap waar bewoners in eigen behoeften voorzien. Maar zit de buurt daar wel op te wachten?

Als het aan Matthieu Smakman (52) ligt, verrijst er binnen afzienbare tijd een woongemeenschap in het landelijke Purmer, waar de bewoners geheel autonoom in eigen behoeften voorzien. Een plek waar de groente weer uit de moestuin komt en je 's nachts nog de sterren aan de hemel ziet staan, 'om zo in contact te komen met de natuur en je leven in balans te brengen.' Dat is nodig want op het hoogtepunt van Smakmans veelbewogen carrière als ondernemer is hij vaak zo druk dat hij de namen van zijn kinderen vergeet. Wat begint als een kleinschalig en nobel streven, wordt almaar groter. Met onuitputtelijk enthousiasme verovert het echtpaar de bestuurlijke burelen. Ze krijgen echter ook met tegenslagen te maken. Lukt het Matthieu Smakman koste wat kost vast te houden aan zijn idealen?

Op dit moment leeft de familie Smakman al zeven jaar zelfvoorzienend. De zelfvoorzienende leefstijl is al tijden een droom van Matthieu en Helmy Smakman en ze hopen met de documentaire Zelfvoorzienend, met behoud van comfort een grote groep mensen aan te spreken en te inspireren.

Bekijk de filmOmroep KRO-NCRV
Met steun van CoBO
Camera en regie Frans Bromet
Samenstelling en regie Silvia Bromet
Productie Martine Swindels en Sarah Dierckx
Research en geluid Saskia Boorsma
Geluid Jordi Wolters
Muziek Ruben Bromet en Zoli Soós
Uitvoerend producent Martine Swildens
Montage-assistentie Rowen Gilliam, Brenda de Meere, Inge Tishauer
Kleurcorrectie Sander van Gaalen