Regelzucht

2012 / 60′

Frans Bromet volgt Anna-Titia (42). Zij heeft reuma, artritis en een erfelijke aandoening, waardoor ze snel moe is en slecht loopt.

Ook haar twee zonen zijn ziek en haar man Kor heeft al geruime tijd geen werk meer vanwege psychische klachten. Anna-Titia ligt overhoop met ambtenaren van de gemeente Nijmegen die belast zijn met de uitvoering van de Wmo. De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen met een handicap mee kan doen aan de maatschappij en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Anna-Titia voert dagelijks ellenlange telefoongesprekken met de gemeente. Ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd en van ambtenaar naar ambtenaar; maar ondanks alles blijft ze optimistisch. Ze wacht al meer dan een jaar op een passende rolstoel en een aangepaste drempel, haar scootmobiel past niet in het speciaal daarvoor gemaakte schuurtje in de voortuin en ze heeft een groot geldbedrag moeten lenen van familie, omdat de gemeente de noodzakelijke aanpassing aan haar keuken niet wil betalen.

Bij de gemeente Nijmegen staat Anna-Titia te boek als een lastige vrouw die moeilijk tevreden te stellen is. Is Anna-Titia lastig, zijn de regels van de Wmo te ingewikkeld of zijn de ambtenaren onwillig?

Bekijk de filmOmroep NCRV
Camera en interviews Frans Bromet
Research en productie Olivia Buning en Martine Swildens
Geluid Ruben Bromet en Jordi Wolters
Online montage Sander van Gaalen
Montage Theo Raben