Onder de huid

2013 / 59′

14 februari is het Valentijnsdag, de ideale dag om je liefde aan de ander te bevestigen. Vroeger ging dat met bloemen of een ring, tegenwoordig zet je beiden een liefdestattoo. Maar wat doe je met de tatoeage als de liefde voorbij of als er een ander in je leven is? Frans Bromet gaat in NCRV Dokument Onder de huid op zoek naar de verhalen achter de tattoo.

De 24-jarige vuilnisman Sander laat in zwierige letters de naam van zijn geliefde Daphne in zijn nek tatoeëren. Zonder haar is zijn leven ‘useless’, en vanwege een financiële meevaller kan hij haar eindelijk in zijn nek vereeuwigen. Amanda en Wicher gaan trouwen en daar hoort ook het zetten van een tatoeage bij. Hij een hart met ‘true’ en zij met ‘love’. Dat de relatie ook kan stranden kunnen ze zich niet voorstellen.

Maar zoals het leven gaat kan het verhaal zomaar een andere wending krijgen. De liefde is over, er is een ander en de tatoeage moet weg. Ronald loopt rond met een tattoo in zijn hals met de naam van zijn ex, Claudia. Maar Claudia kan niet langer leven met Ronalds spirituele ideeën en maakt per sms een einde aan hun huwelijk. Ronald is er nog steeds kapot van en besluit Claudia's naam met lasertechniek weg te laten halen. Ook Jolenta laat na 28 jaar een tattoo van haar arm verwijderen. Nadat haar man Jan een pan soep door de kamer gooide, zet zij definitief een punt achter hun huwelijk. Zijn naam moet nu van haar arm af.

Tatoeages zijn een trend sinds 2010. Van de Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar heeft 24% minstens één tatoeage. In de leeftijdsgroep tussen 18 en 29 jaar is zelfs 31% getatoeëerd.

Bekijk de filmOmroep NCRV
Camera en interviews Frans Bromet
Research en productie Saskia Boorsma en Martine Swildens
Geluid Ruben Bromet en Jordi Wolters
Samenstelling en montage Silvia Bromet
Montage-assistentie Emma Boelhouwer en Suzanne Hinke
Online montage Sander van Gaalen