Muziek op de vlucht

2016 / 55"

Frans Bromet verkent samen met zijn zoon en dochter hoe muziek als uiting van heimwee en wanhoop wordt gebruikt in het bekende vluchtelingenkamp De Jungle in Calais.

Frans Bromet en zijn zoon bezochten een paar maanden lang het Franse stuk niemandsland en gingen op zoek naar menselijkheid in de vorm van muziek. Zij trokken door het kamp en registreerden - zonder commentaar of interview - de wirwar aan tenten, bouwsels en zwerfafval. Een niet aflatende stroom van mannen, vrouwen en kinderen op weg naar nergens, trok aan hun camera voorbij. Associaties oproepend van andere kampen waarin de menselijke identiteit tot nul is gereduceerd. Teruggebracht tot basale behoeften, zoals het wachten in de rij op voedsel en wat water uit een kraan.

In deze documentaire wordt de ziel van het kamp en zijn bewoners blootgelegd door muziek. Ritmische en opzwepende protestliederen klinken uit donkere mannenkelen, terwijl een kat- en-muisspel gaande is met de Franse Gendarmerie die rijen vrachtwagens voor de Kanaaltunnel bewaakt, onderwijl uitgedaagd door hen die de oversteek willen wagen. Het verlangen naar vroeger wordt bezongen in kleine kring rond een schamele tent. Een vrolijke jamsessie, ter afleiding, om het leven van alledag voor even te vergeten.

Deze documentaire is een verkenning van de muziek als uiting van heimwee en wanhoop in het bekende vluchtelingenkamp De Jungle in Calais.

Bekijk de filmOmroep VPRO
Camera en regie Frans Bromet
Montage en regie Silvia Bromet
Geluid en productie Ruben Bromet
Productie Sarah Dierckx
Uitvoerend producent Martine Swildens
Montage-assistentie Jillian Veenendaal
Kleurcorrectie Sander van Gaalen
Audio-nabewerking Tom Nestelaar