Hoe word ik Joods?

2023 / 58"

Je bent Joods wanneer je moeder dat ook is. Maar ondanks het ontbreken van een Joodse moeder, is er hiervoor tóch een oplossing, namelijk via het fenomeen ‘uitkomen’. Een praktische regeling voor iedereen om helemaal Joods te worden. Maar daar zit wel een ‘maar’ aan. De procedure verloopt nl. via een rabbijn die er doorgaans liever niet aan wil meewerken. Als uiteindelijk blijkt dat je toch vastbesloten bent om Joods te worden, mag je alsnog aan deze procedure beginnen. 

Het uitkomen, eigenlijk een cursus religie, Joodse cultuur en geschiedenis, is langdurig en zwaar. Zonder een sterke motivatie van de kandidaat wordt het  niets. Na jaren van studie doe je een soort examen waarvoor je hopelijk slaagt, anders was alle moeite tevergeefs. Maar áls je slaagt, ben je officieel Joods.

De documentaire ‘Hoe word ik Joods?’ legt verschillende verhalen van kandidaten Jodendom naast elkaar om een beeld te krijgen van de rol die het ‘uitkomen’ in Joods Nederland speelt. En om buitenstaanders een blik te gunnen op dit bijzondere traject.  Voor cineast Frans Bromet niet zozeer een klein onderdeeltje van het Joodse leven, maar een belangrijke eyeopener die de veelzijdige Joodse cultuur kan verhelderen.


Omroep EO
Camera en interviews Frans Bromet
Uitvoerend producent Sarah Dierckx
Montage Max Ploeg
Research Annet Röst
Geluid en muziek Ruben Bromet
Muziek Jasper Slijderink
Spotter Louise Legters
Online montage Sander van Gaalen